Линукс верзии Знајте секој од нив!

Овој оперативен систем е еден од најпознатите во светот, но дали некогаш сте се запрашале колку Верзии на Линукс постоеле до денес? Тука ќе го најдете одговорот!

linux-1-верзии

Што е Линукс?

Linux тоа е оперативен систем со отворен код, сличен на Unix. Тие се формираат преку комбинација на различни проекти, каде што се издвојува ГНУ, предводен од американскиот програмер Ричард Сталман рака под рака со Фондацијата за слободен софтвер, оваа фондација има за цел ширење на Слободен софтвер, покрај јадрото на оперативниот систем познат како «Линукс », Во режија на францускиот програмер Линус Торвалдс, студент по компјутерски науки.

Во 1991 година тој го создаде Linux и брзо го привлече вниманието на повеќе развивачи, кои користејќи ги идеите на софтверот со отворен код, создадоа солиден оперативен систем.

Идејата се роди во Хелсинки, главниот град на Финска. Бидејќи Торвалдс имаше пристап до серверите Unix, од неговиот универзитет. Системот што го користеше за да го создаде своето јадро беше „Minix“.

Како и секоја успешна креација, ова беше само проект за лична употреба, каде Торвалдс размислуваше за неговата удобност кога го користеше својот компјутер.

Главните карактеристики на софтверот ГНУ /Linux се:

 • Главната карактеристика на Linux дали е софтвер со отворен код или „Отворен код“
 • Целосно е бесплатно и само треба да го преземете од препродавач на Интернет.
 • Друга карактеристика што се издвојува е „Преференцијално мултитаскинг“ бидејќи е единствениот оперативен систем што ја има оваа алатка, што овозможува користење на неколку апликации истовремено, без мешање меѓу нив. За разлика од алатката Виндоус наречена „Кооперативна мултитаскинг“.
 • Друга силна страна на Linux е дека сите видови мрежи можат да работат со голема прецизност, ова исто така дава предност во пристапот до Интернет.
 • Следејќи ја претходната точка, благодарение на ова, можеме да го претвориме нашиот компјутер во сервер, со многу пониски трошоци од нормалните.
 • Linux Не беше замислен како преносен систем, но денес во основа се сите негови дистрибуции.
 • Системот Linux Ги има сите основни компоненти за развој на солидни програми и софтвер користејќи ги јазиците: "C", "C ++", "ObjectiveC", "Pascal", "Fortran", "BASIC", меѓу другите. Тоа ја фаворизира животната средина на програмерите.
 • „Мулти-корисник“ е уште една од неговите главни карактеристики и го постави онаму каде што е моментално, меѓу другото, што им овозможува на различни корисници да пристапат до истите ресурси без мешање.
 • Неговата висока безбедност е уште една карактеристика што го позиционира позитивно, ова е придружено со колективен придонес на многу развивачи.
 • Последно, но не и најмалку важно, Linux може да се прилагоди на секој уред. Јасен пример е системот Андроид, кој исто така е дистрибуција на Linux, ова ќе го видиме подоцна.

Хронолошки редослед на верзиите на Линукс што постојат до денес.

„Дистро“ како верзии на Linux, тоа е едноставно една од дистрибуциите на ГНУ системот /Linux Вклучува пакет програми, според потребите на неговото создавање. Овде наоѓаме список на Distro наредени хронолошки.

Важно е да се разјасни дека верзиите не се додадени, дека не се поддржани или биле проекти, но не напредувале. Ова со цел да заштедите време, бидејќи ако се додадат сите, ќе има повеќе од 800 верзии на Linux. 

Така, откако Линус Торвалдс го создаде својот оперативен систем само за забава во 1991 година, пристигнаа соработници и се роди првата верзија:

 1. Linux 0.12: Тоа е првиот од Верзии на Линукс во светот, нејзиниот креатор беше Х.Ј. Лу во 1992. Инсталирањето мораше да се направи со две флопи дискови, едниот беше одговорен за подигнување на компјутерот, а другиот за негово искоренување. За успешно завршување на процесот, компјутерот требаше да има хексадецимален уредувач.
 2. ССК привремена Linux: Тоа е многу стара дистрибуција на Линукс, која беше развиена во Манчестерскиот компјутерски центар, исто така во 1992. Неговиот творец беше Овен Ле Блан, и се издвојува како прва верзија што може да се инсталира независно на кој било компјутер. Тоа беше јавно дистрибуирано на FTP -сервер во компјутерскиот центар Манчестер.
 3. Тамифлу Linux: Неколку месеци подоцна во 1992 година, нова верзија на Linux што го разви во Тексас А & М заедно со Уникс и Linux Корисничка група. Оваа верзија беше прва што понуди разновидни прозорци во системот повеќе од само уредувач на текст.
 4. Мека земја Linux Системи (SLS): Оваа дистрибуција беше објавена речиси истовремено со претходната (Tamu Linux), но се разликува по тоа што ги постави темелите за најдобрите верзии на Linux што во моментов ги знаеме. Се засноваше на Привремена МКЦ Linux а нејзиниот творец беше Питер Мекдоналд. 2 од дистрибуциите на Линукс што с are уште постојат беа базирани на SLS, тоа се „Debian“ и „Slackware“.
 5. Slackware: Оваа верзија излезе во средината на 92 година, и од нејзиното лансирање до скоро крајот на 90 -тите доминираше на пазарот на софтвер. Врз основа на Softlanding Linux Systems и другите верзии споменати погоре, ова е најстарата што с still уште е во сила и прима ажурирања.
 6. YGGDRASIL: Развиен во компанија на Адам R. Ричер во сојузната држава Калифорнија, тој беше првиот Distro дистрибуиран од ЦД РОМ: Исто така, беше првиот што може да се конфигурира со помош на Plug and Play. Беше лансиран кон крајот на 1992 година од Yggdrasil Computing Inc.
 7. Дебијан: Запознавање од средината на 1993 година, ова беше едно од Верзии на Линукс  поцврсто, и дека со текот на годините продолжува да се ажурира. Како што беше претходно кажано, тој исто така се базираше на SLS и неговиот развивач беше Јан Мардок. Беше достапно преку ЦД-РОМ и преземено преку Интернет. Може да се каже дека оваа верзија означува пред и потоа во историјата на Linux, многу други дистрибуции се базираат на Дебиан. Овој софтвер е многу разноврсен бидејќи се прилагодува на различни компјутери и е достапен на многу јазици.
 8. Ред Хет Linux: Тоа е една од најстарите верзии, и важи и денес, иако под друго име по спојувањето со Федора. Компанијата Red Hat беше одговорна за нејзиното лансирање во 1994 година, таа е една од ретките комерцијални верзии. По спојувањето во 2003 година, работи под името Red Hat Enterprise LinuxНа Тој беше пионер во користењето на алатки за управување со софтверски пакети и ја постави основата за следните верзии да се имплементираат.
 9. Мандрак или Мандрива Linux: Објавен е во 1998 година и е базиран на Red Hat Linux, упатен до јавноста со компјутери за лична употреба. Тоа беше најсоодветен систем и за почетници и за повеќето. Неговиот развивач беше ко-основач на француската компанија MandrakeSoft, Гаел Дувал.
 10. Лоза Linux: Ова е верзија развиена за јапонски, е вилушка на Red Hat и спонзорирана од VineCaves. Почна да се развива во 1998 година и во 2000 година беше објавен во јавноста.
 11. ЕЛКС: Тоа е потсистем кој го носи без евентуално јадрото на Linux, Наменет е за компјутери со ниска архитектура, на пример 16 бита. Претходно беше познат како Линукс-8086, и започна со работа во 99 година.
 12. Yолто куче: Тоа е дистрибуција од 1999 година, развиена речиси истовремено со Red Hat Linux и врз основа на самата себе. Но, ова се разликуваше во фактот дека работеше совршено на компјутери со моќност.
 13. ElinOS: Тоа е еден од Верзии на Линукс со индустриски апликации и кои работеа во компјутери Домаќин. Сите негови пакети се со отворен код, поради што неговото издавање во 99 година беше голем напредок.

linux-2-верзии

Верзии на Линукс од 2000 година

 1. SmoothWall: Оваа дистрибуција беше лансирана на пазарот во 2000 година и беше еден од најдобрите заштитни allидови во тоа време. Бидејќи работеше не само како безбедна услуга во мрежи, туку служеше и како сервер.
 2. КРУК Linux: Тоа е една од првите минималистички верзии на Linux, замислена за програмери и прилично едноставна. Беше објавен во 2001 година и с still уште работи на јадрото на Линукс. Неговите ажурирања се направени од различни развивачи во заедницата CRUX.
 3. Skolelinux: Оваа дистрибуција е позната и како DebianEdu, односно е едукативна верзија на Debian која беше објавена во 2001 година. Се сметаше како извор за училиштата во Норвешка, за да се олесни системот на учење на учениците и начинот на оценување на наставниците.
 4. PA-RISC Linux: Тоа е едноставна дистрибуција започна во 2001 година, со цел компјутерите со PA-RISC процесори да можат да уживаат во Linux кернел систем.
 5. Лак Linux: Во 2002 година dад Винет и беше базиран на Крукс. Поради оваа причина, тоа е исто така минималистички Distro, кој се карактеризира со додавање на неколку апликации на неговата инсталација. Тоа беше едно од првите што доби автоматски ажурирања преку Интернет.
 6. KNOPPIX: Тоа е германска дистрибуција со јадро LinuxОд системот со отворен код, тој е сто проценти пренослив и може да се носи на ЦД или на pendrive, а потоа и на ДВД. Во 2002 година беше развиена од Клаус Нопер, тој се потпираше на Дебиан дистро за да ја создаде оваа верзија. Неговата карактеристика е што одржува бесплатна работна околина, позната како LXDE.
 7. Gentoo Linux: Ова дистрибуција никогаш не беше официјално лансирано, сепак, работи под името Генту од 2002 година. Неговото име се однесува на папуанскиот пингвин, имајќи предвид дека маскотата на системот е птица од овој тип. Ова дистрибуирање лесно и брзо се прилагодува на секоја архитектура и неговите перформанси се доста ефикасни, тоа е повеќе за искусни корисници со пакети со фонтови.
 8. Oracle Linux: Оваа дистрибуција започна да работи како систем за поддршка за корисниците на Oracle Red Hat Linux во 2002 година. Бидејќи работеше толку добро, неколку години подоцна стана едно дистрибуција. Во моментов, тој е сертифициран од сервери како што се IBM, Dell, Cisco и HP. Може да се добие бесплатно преку Интернет од веб -страницата на Oracle.
 9. Исчисти оперативен систем: Оваа дистрибуција на Linux излезе во 2002 година, а исто така е базиран на Red Hat. Иако има и некои пакети CentOS. На почетокот на 2002 година оваа дистрибуција беше позната како Clark Conect и беше наменета за мали компании со серверски функции.
 10. Connochaet OS: Во 2002 година беше познат како Дели Linux, но подоцна беше преструктуиран врз основа на Salix и Slackware, за да се вика Connochaet OS. Неговиот фокус беше стари или компјутери со ниски ресурси, исто така, земајќи ја предвид модерната средина во тоа време. И покрај неуспесите што ги претстави овој Distro, од 2016 година добива непрекинато ажурирање.
 11. Месечината Linux: Беше објавен во почетокот на 2002 година, под кернелот на Линукс и изворниот код. Се издвојува затоа што успешно се прилагодува на потребите на корисниците, има и едноставен почеток со пакети без компликации. Месечина Linux тоа е многу разноврсна дистрибуција која работи на рамки X86 и X86-64 на ист начин.
 12. МСП сервер: Во средината на 2002 година приближно, оваа верзија беше позиционирана на пазарот, бидејќи пред да помине низ различни сопственици. Како што се претпоставува со неговото име, овој софтвер нуди услуги на пристаништа за конекции, попознати како слуга.
 13. Извор Mage: Порано наречен „Sorcercer“, интерфејсот и оперативниот систем се однесуваат на црна магија и магија, но во компјутерски програми. Настрана мистеријата, оваа дистрибуција нуди подобра компјутерска контрола во споредба со другите верзии, што може да изгледа магично. Бидејќи магијата не е ништо повеќе од количина инструкции, овој софтвер наместо да прави дистрибуции со бинарни, ги прави со изворен код; Ова е причината зошто програмерите го измислија ова име.
 14. Вектор Linux: Ова е дистрибуција која го има јадрото на Linux, се прилагодува на секоја компјутерска структура и е наменет за просечните корисници. Неговиот интерфејс е добро направен, како и графичкиот дел. Неговиот креатор беше Роберт С. Ланге, кој беше инспириран од Slackware за неговиот развој. Денес, оваа поддршка ја одржуваат голем број ентузијасти, кои ја тераат да остане во сила.
 15. Freeduc: Тоа е прилично чудна дистрибуција што ја започна „Организацијата за слободен софтвер во образованието и наставата“. Се потпираше на Ноппикс и Дебиан да развијат бутабилен ЦД-Ром со интерфејс во живо. Овој софтвер е јасно создаден за образовни цели.
 16. Linux од Scratch: Оваа дистрибуција, како и претходната, е за образовни цели, но таа е фокусирана на оние програмери кои сакаат да научат како да креираат сопствен систем. Оваа дистрибуција вклучува и книга од raерард Бикманс, каде што детално објаснува како да ги поддржиме компонентите на компјутерот за да се интегрираат задоволително со системот. Исто така, беше воведен во текот на 2002 година.
 17. Црна Пантер: Оваа дистрибуција беше создадена за Унгарија во 2002 година, се базираше на Мандрива, а нејзиниот творец беше Чарлс Барца. Од 2003 година, сите негови ажурирања доаѓаат со имиња што се издвојуваат по својата посебност: Сенка, темнина, одење мртви, тивок убиец, меѓу другите.
 18. PLD Linux: Овој дистро е клон на Дебиан, но создаден од и за народот на Полска. Оваа верзија работи за секој компјутер, нејзиниот доминантен јазик е полски, но може да се користи и на англиски јазик.
 19. Caixa Magica: Оваа дистрибуција е португалска, затоа преовладува португалскиот. Иако е исто како Дебиан, тогаш беа додадени пакети SUSE, поактуелна и светски позната верзија. Тоа е софтвер за јавна употреба и нема конкретни упатства за напредни активности.
 20. Phayoune Secure Linux: Тоа е едно од ретките тајландски дистрибуции на Linux која беше објавена за 2002 година. Содржи одлични карактеристики на веб сервер, заштитен allид и други одлични производи интегрирани за корпоративни цели. Главно се базираше на Федора и Linux од нула. Поддржува секаква архитектура.
 21. ДИЕТ-ПК: Тоа е софтвер со отворен код кој им дава можност на различни развивачи да креираат тенки клиенти или со посебни намени, особено за x86 структури. Оваа дистрибуција е активна од 2002 година. За да ја користите, мора да имате програмско искуство и да знаете Linux. 
 22. МонтаВиста Linux: Објавен е во 2002 година и е базиран на јадрото на Linux. Оваа дистрибуција ви овозможува да развиете вградени системи за најчесто користена опрема, на пример, процесори за мобилни телефони.
 23. uClinux: Оваа дистрибуција ни овозможува да го носиме јадрото на Linux на компјутери кои немаат мемориска единица. Тоа е вграден проект на Linux, и му помага на јадрото да работи на телефони, ДВД -а, iPod -и и непарниот микропроцесор.
 24. BioLinux: Тоа е многу моќна дистрибуција со големи библиотеки за програмирање, објавена е во 2002 година.
 25. GeexBox: Минималистичко дистрибуција од Linux, Беше лансиран во 2002 година и неговата цел беше да го претвори компјутерот во мултимедијален плеер.
 26. Минди Linux: Оваа дистрибуција ни дава можност да креираме слики за подигнување за компјутери од нивните јадра.
 27. Floppyfw: Оваа дистрибуција работи за поставување на заштитниот allид во мали корпоративни мрежи. Излезе во 2002 година.
 28. Дин Болиќ: Оваа дистрибуција е фокусирана на мултимедијална репродукција, слично на GeexBox.
 29. LTSP: Тоа е дистрибуција со голема разновидност на пакети што ни овозможуваат да извршуваме Linux на компјутери со мал капацитет.

Други дистрибуции на Linux што не може да се остави без да се споменат се: Fedora, Cent OS, PC Linux ОС, кои беа објавени помеѓу 2002 и 2003 година.

Ако сметате дека оваа статија е корисна, не двоумете се да ја посетите нашата поврзана статија  карактеристики на Linux


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Блог на Actualidad
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.