Конфигурирање екран Windows 10 Приспособете го!

Имате инкогнито и се прашувате како конфигурирајте приказ во Windows 10? Па не грижи се! Learnе научите како правилно да ја прилагодите и прилагодите работната површина. Овој нов систем нуди многу опции со секое ново ажурирање.

Поставување екран-прозорци-10-1

Конфигурирајте екран на Windows 10

Адаптирањето на Windows 10 е многу едноставно, новиот оперативен систем Мајкрософт нуди многу опции и се ажурира на секои шест месеци, обично додавајќи нови функции. Во оваа смисла, можеме да се сетиме, на пример, на новите јасни теми за кои веќе разговаравме во оваа статија.

Нешто исклучително едноставно за конфигурирајте приказ во Windows 10 Малку по малку ќе ве научиме што треба да направите за да го прилагодите Windows 10 за неколку минути, а вистината воопшто не е комплицирана, можеме да ве увериме дека ќе им помогне на луѓето со помало искуство.

Прилагодете го Windows 10: Први чекори

За да започнете со прилагодување на Windows 10, имаме два методи:

 • Влегуваме во лентата за пребарување Cortana, внесуваме „поставки“ и одиме во „прилагодување“.
 • Исто така, можеме да кликнеме со десното копче насекаде на позадината на работната површина и да избереме "прилагоди".

По завршувањето на оваа операција, ќе ви понудиме неколку можности претставени со бои и објаснуваме подолу:

 • Црвено - Сите содржини поврзани со позадината на работната површина. Можеме да избереме статичка слика или цврста боја, а исто така можеме да ја конфигурираме презентацијата на сликата, на дното можеме да конфигурираме како да го наведеме мозаикот на стандарден начин, да го прилагодиме или прошириме приказот на позадината.
 • Овие последни опции се корисни кога сликата што ја користиме не се совпаѓа со природната резолуција на мониторот, иако за најдобри резултати препорачуваме да користите само позадини со иста резолуција како екранот, на пример, Full HD екран бара слика од 1.920 x 1.080 пиксели за најдобри резултати.
 • Црна: во основа овие концепти за боја ни овозможуваат да ги примениме боите што ќе се користат во различни делови на оперативниот систем.
 • Бело: ни овозможува да конфигурираме позадина различна од онаа што обично ја гледаме на работната површина и извршуваме одредени системски средини, и можеме да го конфигурираме времето на чекање.
 • Сива - тема во која можеме подлабоко да ги прилагодиме визуелните ефекти на работната површина, да ги поврземе специфичните звуци и бои со специфични позадини за да создадеме навистина уникатни поставки.
 • Сино: сменете ја лентата со задачи. Можете да ја активирате оваа опција и автоматски да ја позиционирате, да ја смените нејзината позиција, нејзината големина и да ја заклучите и многу други поставки.

Поставување екран-прозорци-10-3

Прилагодете ја работната површина

За оваа прилагодена алтернатива на Windows 10, мора да кликнете со десното копче на кој било достапен простор на работната површина и да изберете "прилагоди" од менито. Отворете го прозорецот „персонализација“; Може да се направи и преку менито „старт“ - „поставки“ - „персонализација“.

Можете да ја смените позадината на работната површина со кликнување на опцијата "позадина". Во овој дел, можете да поставите една од вообичаените позадини на Windows 10, или можете да изберете сопствена слика.

Ако имате многу позадини на работната површина, можете да ги користите како позадина во режимот на слајдшоу. За да го направите ова, одберете "презентација" од паѓачката листа "позадина" подолу, потоа кликнете на копчето "пребарување"; наведете ја патеката на папката што ги содржи сликите.

Конфигурирај-екран-прозорци-2

Опции, тука можете да изберете локација и да ја поставите фреквенцијата на промена на сликата. Во поделбата «боја», лесно можете да ја смените бојата на позадината, таа автоматски ќе ја смени бојата на почетното мени и центарот за известувања.

Делот "заклучен екран" ви овозможува да го конфигурирате екранот во позадина што се прикажува кога уредот е вклучен.

За да поставите која било слика како позадина, едноставно кликнете на прелистување и изберете ја саканата слика.

Ако не ви се допаѓаат стандардните теми за Windows 10, кликнете "добијте повеќе теми од продавницата". Arriveе пристигнете во галеријата, каде што можете да најдете теми или позадини за сите вкусови, сите овие теми може бесплатно да се преземат и инсталираат на вашиот уред.

Започнете со поставување на менито

Во Windows 10, копчето "старт" повторно се појавува. Недостатокот на ова мени во претходните верзии на оперативниот систем беше неговиот главен недостаток, менито "старт" во Windows 10 е комбинација од "почетокот" на Windows 7 и главниот екран на Windows 8.

Ајде да видиме како функционира новото мени за старт, лесно е бидејќи стандардно е поделено на два дела. Левата страна на панелот покажува листа на инсталирани апликации, со кликнување на која било со десното копче на глувчето, можете да ја закачите на почетокот или на лентата со задачи. Овие копчиња исто така вклучуваат: корисник, поставки, исклучување или рестартирање на компјутерот.

На десната страна од менито "старт" има активни плочки за различни апликации и кратенки за стартување програми. Тие се подредени по група, со десен клик на нив, можете да ја промените нивната големина, да ги оневозможите ажурирањата на картичките, да ги отстраните од менито за почеток или целосно да ја отстраните програмата.

Можете да ги најдете основните поставки од менито за старт со внесување старт-прилагодени поставки-старт, или со десен клик на работната површина и избирање „прилагоди“ во „стара форма“.

Во оваа поделба, можете да овозможите / оневозможите прикажување на најчесто користените и неодамна инсталирани програми, ако имате екран на допир, можете да ја овозможите опцијата "користете почетна страница на цел екран".

Тие можат да изберат што сакаат да се прикаже во менито за старт, поставките се направени и се кликнува на папката што ќе се прикаже при стартување.

Копчето за старт има карактеристики на Windows 8.1. Со десен клик на опцијата "старт", ќе се прикаже корисничкото мени од претходната верзија на оперативниот систем, препорачуваме да го користите ова мени за брз пристап до одредени поставки.

Ако некои од нив не сакаат да го користат менито "старт" на Windows 10, можете да ја користите програмата "Classic Shell", слична алатка, со "Classic Shell", можете да го завршите менито "start" како во Windows 7.

Копчето пребарување на Интернет и Windows

Прво, областа за пребарување е една од најважните работи што ќе ја видите во моментот кога ќе започнете со користење на софтверот, таа ви овластува да барате информации на вашиот компјутер и Интернет и може да се најде на лентата со задачи веднаш до почетокот мени.

Гласовниот асистент може да се конфигурира преку полето за пребарување (Кортана) скоро секогаш во некои случаи, ова се случува затоа што е потребен многу простор на лентата со задачи.

Можеме да кажеме дека има луѓе кои не сакаат полиња за пребарување, сепак, ова поле може да се претвори во копче или целосно да се отстрани.

Ова може да се направи со десен клик на лентата со задачи и со избор како да се прикаже пребарувањето во менито "Cortana".

Конфигурирај-екран-прозорци-10

Виртуелни работна површина Виндоус 10

Добро кажано за овој оперативен систем, конфигурирајте екран на Windows 10 Опремен е со одредени функции кои се многу корисни, виртуелни десктоп компјутери се користат во оперативните системи Mac OS X и Linux веќе неколку години.

Кои се идеите за користење виртуелни работни површини? Така, можете да ги подобрите перформансите, приходот и луксузот. Може да се соочите со виртуелна работна површина со неколку прозорци.

Можеме да кажеме, во еден од нив, можете да отворите Word документи, од друга страна, калкулатор, друга сериозна апликација мултимедијални плеери.

Како да креирате виртуелни работни површини и како да ги користите? За да креирате или избришете виртуелна работна површина, притиснете ја комбинацијата на копчиња Win + Tab.

Променете го изгледот на покажувачот на глувчето

Конфигурирајте екран на Windows 10 исто така ви овозможува да го смените изгледот на покажувачот на глувчето, она што треба да направите е да ги притиснете копчињата Windows + U на тастатурата истовремено, кога ќе завршите ќе одите директно во делот "пристапност" во поставките на Windows без мора да навигирате За ниедно друго мени, откако ќе влезете во внатрешноста, кликнете на опцијата «курсорот и големината на покажувачот» во левата колона.

При внесување на опцијата „покажувач и големина на покажувач“, ќе има повеќе опции, првата е лента, може да ја одредите дебелината на курсорот (1) со лизгање настрана за да биде повидлива. Потоа можете да ја промените големината на покажувачот (2) со избирање на една од трите дадени големини.

Можете исто така да користите прилагодени покажувачи преземени од страници како што се DeviantArt. За да го направите ова, прво преземете ги покажувачите што ви се потребни во C: Cursors на Windows, потоа одете до поставките на Windows и одете до „уреди“, потоа кликнете на делот „глувче (1)“ во левата колона, внатре, кликнете на другото опции на глувчето (2) за да ги отворите својствата на глувчето.

Променете ја буквата на хард дискот

Иако ова е мало прилагодување, ако имате повеќе хард дискови, можете да ја смените буквата на секој диск. Ова значи дека C: може да биде с anything, и можете да ја ставите првата буква или друга буква од содржината на секундарниот хард диск. За да го направите ова, отворете го менито "старт" и напишете ја партицијата на зборот, а потоа кликнете на "креирај и форматирај партиција на хард диск" во резултатите од пребарувањето што се појавуваат.

Enterе ја внесете апликацијата "Управување со диск", каде што ќе имате комплетна листа на сите хард дискови и партиции на вашиот компјутер. Сега мора да кликнете со десното копче на уредот чија буква сакате да ја смените, во опаѓачкото мени, кликнете на опцијата за промена на буквата и патеката на уредот.

Кога ќе го направите ова, ќе видите прозорец за промена на буквата и патеката на уредот. Во него, притиснете го копчето „промена“ за да пристапите до друг прозорец каде што директно ќе имате паѓачко јазиче за да изберете одредена буква за уредот, откако ќе ја изберете фаворитката, кликнете „прифати“ во двата прозорци и промените ќе се применат На

Почитуван читател, ако сакате да знаете повеќе за тоа како да конфигурирате читање, исто така: Како правилно да го конфигурирате Windows 10?.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Блог на Actualidad
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.