AMD или Intel процесор Предности и недостатоци

На пазарот на компјутери, постојат два типа на процесори кои се добро познати и кои обезбедуваат одлична услуга, поради што многу корисници поставуваат големо прашање за избор на најзгодниот и поради оваа причина се формулира следново прашање: Кој е подобар Intel или AMD? За да дознаете повеќе за оваа тема, препорачливо е да продолжите да го читате овој пост.

amd или интел

Избор помеѓу AMD или Intel процесор

Како што се воспоставени процесорите AMD (Advance Micro Device) или Intel (Intel Core Processors), секој од нив има извонредни елементи кои се доволни за групата корисници да го избере секој од нив според нивната удобност. услуги долго време и заземаа голем простор на индустрискиот пазар.Како што одминуваше времето, AMD постепено ја обновуваше својата комерцијална позиција благодарение на својата зен архитектура.

На овој начин се покажа интересен технолошки напредок, кој предизвика услужната предност што ја одржуваше Интел да стане многу потесна, но тоа не значи дека технологијата Ryzen 3000 е најоптимална и дека во голема мера ги надминуваат јадрата од Интел.

Накратко, двете опции одржуваат одличен статус и оттаму произлегува целта што е предложена во овој пост и која во основа се состои од утврдување кое од двете решенија е попогодно.

Разликите со кои управува секоја од овие две електронски компоненти се важни и архитектурата на двете очигледно влијае на перформансите на опремата, но има и други елементи кои учествуваат во односот како работната температура, потрошувачката на енергија, способноста за оверклок, продажната цена и платформата која служи како основа за работа.

Во случајот на Intel, дизајнот се заснова на употреба на еден силиконски чип, така што овие процесори го земаат предвид дизајнот на монолитно јадро, а сето тоа претставува одлична предност во однос на нивните конкурентни процесори од серијата AMD Ryzen. 3000 базирани на zen 2 архитектура.

amd или интел

Некои карактеристики на технологијата Интел се наведени подолу:

 • Фреквенциите на работното време се доста високи.
 • Способноста за оверклокување е многу обемна и е позитивен елемент.
 • Латенциите на кеш меморијата се ниски.
 • Друг интересен аспект е тоа што зависноста од фреквенцијата на RAM меморијата е значително намалена.
 • Јадрото што се користи во овој случај претставува одлична опција и цената е пропорционална на квалитетот на добиената услуга. Исто така, постои уште еден елемент кој се однесува на монолитна архитектура на јадрото на Интел, која многу се разликува од архитектурата MCM и е присутна во Ryzen 3000 на AMD, од друга страна, во различни тестови дури и со побавна конфигурација на меморијата, претставува предност на Intel.

Но, не престанува да влијае дека има и елементи кои на одреден начин го намалуваат квалитетот на услугата и дека исто така е интересно да се изложуваат според следново:

 • Големиот број на јадра значително ги нарушува скоковите во производниот процес.
 • Економскиот трошок што го претставува во споредба со редовното ниво на производство е елемент што треба да се земе предвид.
 • Исто така, важно е да се земе предвид дека истиот степен на употреба на неисправни чипови е некако изгубен.
 • Разликата во цената која моментално е регистрирана помеѓу AMD или INTEL е доста изразена, најмногу поради причините наведени погоре.
 • За графички да се визуелизира компаративниот пристап, што треба да се укаже, погодно е да се разгледа одреден пример: компанијата AMD може да направи производство на Ryzen 9 3900X, користејќи два неисправни чиплети со шест од осум активни јадра во секој, под услов да не се бара постигнување особено високи фреквенции.
 • Во случајот на Интел, донесена е поризична комерцијална одлука, бидејќи за производство на Core ig 109o0K се користи само чип со 10 функционални јадра, а од друга страна, 5,3 GHz се смета за стабилна фреквенција. активно јадро и исто така 4,9 GHz со сите активни јадра.
 • Затоа може да се заклучи дека Интел остварува одличен профит во своите комерцијални операции, но поврзаните трошоци за производство бараат висок број на јадра, односно тие се многу повисоки од Ryzen процесорите на AMD.
 • Во исто време, може да се тврди дека AMD процесорите со нивниот MCM дизајн, (Multi-chip Module), сметаат дека јадрата на секој процесор се поделени на чиплети и комуникација преку систем наречен Infinity Fabric, покрај I/ О елементи, тие се внесени во пакет кој воспоставува комуникација со сите чиплети.

Предностите што ги обезбедува овој тип на конфигурација може да се детализираат на следниов начин:

 • Прво, се олеснуваат нормалните скокови на процесот, без оглед на тоа дали процесорите работат со висок број на јадра.
 • Се забележува и подобрување на стапката на успех по нафора, што генерира намалување на трошоците за производство.
 • Постигнат е и висок степен на искористеност на чиповите кои претставуваат некаков дефект.
 • Можете да ја одржите цената доста прифатлива со водење процес на дизајнирање чипови со голем број јадра.

Помеѓу овие електронски компоненти има дополнително и други предности и разлики, но конкретно за случајот на Ryzen 71700, според неговата работа, тој се смета за еден од најдобрите компоненти со висок потенцијал и со својот MCM дизајн.

amd или интел

Овој процесор има 8 јадра и 16 нишки, со што се пробива на шпанскиот пазар, со приближна почетна цена од 340 евра, од друга страна, како и кај Intel, Core 17 6900K, во исто време објави цена од 1200 евра веќе практично ниво перформансите беа многу слични.

Односот помеѓу цена/производство, во случај на дизајн на MCM, може да се смета без никакво сомневање како адекватен, а исто така и за сегашната генерација, бидејќи Ryzen 9 3900X има 12 јадра и 24 нишки, а неговата вредност е околу 479 евра.

Во однос на архитектурата, постојат детали кои одразуваат одредени недостатоци според следните информации:

 • Изводливо е да се постигнат ниски електрични фреквенции на работа.
 • Оверклок кој се применува на него се постигнува со помала маржа.
 • Од друга страна, латенциите во кеш меморијата се високи, поради што е неопходно да се изврши интеграција со поголем број елементи.
 • Под овие услови постои поголема зависност од фреквенцијата на RAM меморијата.
 • Како што е утврдено, чиплетите се поставени на интегриран начин во силиконскиот чип, што предизвикува мало растојание помеѓу неговите делови, овој детал не се појавува кај дизајните на монолитни јадра, кои ги сочинуваат сите јадра во истиот чип. Сето ова генерира значителни елементи на латентност.
 • Веќе спомнатата зависност со RAM меморијата и брзината на работа е присутна кај Ryzen 5 3600 и Core i5 10400F, па се е сведено на анализа на фреквенцијата на работа, затоа се одржува критериумот дека Core i9 10900K, постигнува фреквенција од 5.3 GHz, сите со едно активно јадро, но може да работи со 4,9 GHz, со сите негови активни јадра, меѓутоа, во случајот со Ryzen 9 3900X, фреквенцијата достигнува само 4,6 GHz со активно само едно јадро и може да достигне 4,3 GHz со сите активни јадра.

Како што може да се види изборот помеѓу процесор Интел или AMD, е задача која бара техничка и финансиска анализа која мора да се земе предвид.

Општи размислувања помеѓу AMD или Intel 

Информациите собрани во овој момент се почетен сигнал или почетна точка за избор на процесор кој ја претставува најдобрата опција, но сепак се потребни поопширни информации за да се разгледаат на интегрален начин, споредба помеѓу овие два електронски компоненти.

Архитектурата што е опишана за секој случај е важен елемент што мора да се земе предвид, но очигледно со AMD се постигнуваат неколку интересни предности, но има и други кои практично исчезнуваат, бидејќи аспектите што може да се споредат се сè уште со одредена неизвесност, за дефинитивен избор.

Во однос на финансискиот дел, имајќи ја предвид врската помеѓу трошокот и дадените услуги, очигледно AMD се издвојува со предност во овој аспект.

Сепак, продолжувајќи со разградувањето и развојот на компаративната идеја помеѓу Intel или AMD процесорите и анализирање на нивните специфични предности и недостатоци, сепак е неопходно да се направи технички напредок кој навлегува подлабоко во основните причини за одлуката што треба да се донесе, на пр. деталите, нивото на платформата и напредните функции се аспекти кои исто така го дефинираат можниот избор што треба да се направи.

AMD има производ кој е поиздржлив во својата матична плоча AM4 и неговото производство со сериите B350 и X370, во текот на 2017 година, одржува компатибилност со процесорите Ryzen 3000, кои беа успешни во минатото (приближно три години живот), за неговиот дел Интел во однос на животниот век на своите плочи го презема процесот за време од две години.

Дефинитивно, изборот помеѓу Intel или AMD мора некако да го вклучи корисниот век на платформата што ќе се инсталира, но сè што има врска со карактеристиките на најновата генерација е сепак важно.

Сето ова води до фактот дека AMD нуди постабилна вредност благодарение на интегрирањето на стандардот PCIE GEN4, кој е интегриран во матичната плоча со чипсетот B550 и X570, и извршувањето на оверклок, аспект кој, како што е познато , не е ограничена само на матичните плочи.база од висока класа како во случајот со Intel.

Оставајќи го настрана она што се однесува на платформата, може да се утврди дека има поважни клучеви, кои мора да се земат предвид и кои продолжуваат како дополнување на споредба помеѓу предностите и недостатоците за да се направи избор помеѓу AMD или Intel.

Две посебни дела поврзани со предностите на секој од овие процесори ќе бидат претставени на сумарно ниво според следново:

Предности на процесорите на Интел

Најизвонредната предност на процесорите на Intel се однесува конкретно на перформансите по јадро, поради високите работни фреквенции и, исто така, уште поголема маргина на оверклокување, односно тие јасно го надминуваат AMD Ryzen 3000, во апликации кои зависат од или на друг начин со перформанси со една нишка, каде на пример може да се споменат активностите за игри.

Од друга страна, постои и важна предност, која е позната како сирова изведба, каде што има помала зависност од RAM меморијата, сето тоа го олеснува процесот на склопување на конфигурации кои се многу економични, но доколку се воспостави водич, цената -мора да се земе предвид вредноста на услугата, што покажува дека Core i510400F се издвојува како најдобар што го произведува Intel во моментов, сето тоа според тековните каталози.

Конечно, уште една важна предност, која за среќа не зависи од ниту еден елемент поврзан со какви било перформанси или архитектура, е она што е претставено со фактот дека процесорите на Intel одржуваат повисока резидуална вредност на пазарот на втора рака.

Овој фактор што е наведен овде, исто така, претставува придобивка бидејќи програмите може лесно да се ажурираат со поевтина парична инвестиција, а од друга страна, заменетиот процесор може да се стави на продажба на пазарот на втора рака.

Недостатоци на процесорите на Интел

Еден од контроверзните детали за процесорите на Intel е поврзан со информациите што редовно се известуваат, бидејќи во многу наврати тие нудат вредност на односот цена-услуга, што е многу ниско во споредба со реалноста што ја обезбедуваат процесорите Ryzen 3000.

Со други зборови, ако изборот се состои од уред AMD или Intel, мора да има посоодветна ориентација, како фундаментален факт, и затоа во оваа смисла Интел е во неповолна положба, токму поради тој однос што е посочен .

Друг малку поедноставен пример е следниот, Core i510600K, кој има 6 јадра и 12 нишки, чини околу 306 евра, додека на сличен начин Ryzen 7 3700X, кој има 8 јадра и 16 нишки, има цена од 310 евра, со други зборови Ryzen 7 3700X, тогаш е поскап, но нуди одлична сирова моќ во однос на искористените пари.

https://www.youtube.com/watch?v=X7rjTLO64wc

Од друга страна, исто така несоодветно, потрошувачката и температурите постигнати во текот на работата, резултираат со многу повисоки вредности од просекот кај слична опрема. Навлегувајќи малку подлабоко во темата, Core i9 10900K, кој има 10 јадра и 20 нишки, троши многу повеќе енергија и достигнува температура со повисока вредност, во споредба со Ryzen 9 3950X, кој се состои од 16 јадра и 32 нишки.

Затоа е неопходно да се земе предвид дека најнапредните модели ќе бараат систем за ладење со поголема моќност во секое време, особено ако планирате редовно оверклокување.

Предности на AMD процесорите

Земајќи ги предвид предностите на AMD процесорите, може да се истакне дека односот цена-услуга што се нуди во овој случај е важен бидејќи, на пример, во однос на перформансите, вложените пари претставуваат многу поцврст феномен и, исто така, со предноста да има капацитет за работа без поголеми проблеми, бидејќи меѓу другите детали може да понуди одлично искуство со која било ажурирана апликација, вклучително и оние кои имаат врска со забава со игри.

Продолжувајќи со темата за предностите, може да се истакне дека работните температури за овој случај се многу соодветни, на тој начин што е изводливо да се работи со опремата без никаков вид проблем во однос на таа тема, уште повеќе. , дури е доволно.оригиналниот систем за ладење, кој е инсталиран од фабрика.

Дури и ако се земе предвид уред Ryzen 9 3900X, опремен со 12 јадра и 24 нишки што работи правилно со Wraith Prism RGB, каде што има само еден исклучок од ова правило, кој е претставен во Ryzen 9 3950X, кој се смета за тим „бестил“ кој како што е познато се состои од 15 јадра и 32 нишки.

Може дури да се додаде дека потрошувачката на енергија е исто така помала, а исто така соодветната фреквенција на работа е прилично тесна и работата може да се изврши без многу напор со користење, во овој случај, додаток Ryzen Master, со многу прифатлива цена и без треба да купите која било матична плоча од висока класа, бидејќи моделите од типот B350 и погоре можат да поддржуваат задачи за оверклокување.

Недостатоци на AMD процесорите

Другата страна на медалот е претставена со недостатоците, кои се присутни кај AMD процесорите, бидејќи нивните перформанси се релативно ниски во однос на апликациите со една нишка, бидејќи факторот на работна фреквенција е исто така низок, многу различен од она што може да се најде во процесор Intel Core, но овој детал не е толку сериозен, бидејќи има компензација што е пријавена во елементот цена-услуга, како што е веќе наведено.

Но, ако, од друга страна, клиентот сака повисоки перформанси, на пример во гејмерските активности, може да се каже дека Intel би победил против AMD. Со други зборови, постои поголема зависност од брзината на RAM меморијата, на таков начин што ќе може да се искористи целиот нејзин потенцијал и, се разбира, имајќи предвид дека цената останува достапна.

Мора да се земе предвид дека со доцнење од 3200 MHz и CL16 може да се смета за одлично ниво на работа кое е многу избалансирано. Преостанатата вредност е исто така многу помала и како пример може да се наведе дека процесорот Ryzen 7 1700, кој првично беше претставен на пазарот со цена од 340 евра, значително ја намали цената и може да се набави за околу 100 евра и има и со одлична маргина на оверклок.

Компаративен систем помеѓу двата процесори

 

Како што може да се заклучи, изборот помеѓу AMD или Intel компонента е прилично сложена активност бидејќи има низа фактори кои влијаат, кои постепено означуваат различни патеки, бидејќи, како што може да се види, постојат елементи кои тежнеат кон успех и одлична функција. на работа, но други елементи делуваат на некој начин во спротивна насока, валидни критериуми и за AMD и за Intel и затоа решението од ваков тип мора да се анализира доста внимателно.

Во друг редослед на идеи, буџетот на располагање на клиентот претставува тежок елемент, кој може да се земе предвид, но, како што може да се заклучи, тој не е единствениот и суштински елемент, односно компјутерот што ќе се напојува има во неговата Постојат многу елементи кои го отежнуваат изборот помеѓу двете компоненти.

За оние клиенти кои имаат предност за елементот поврзан со перформансите на опремата, особено во игрите, погоден е монитор од 1080p или 1440p, сето тоа води до заклучок дека во оваа ситуација најзгодно е Intel Core на 10 серии што овозможуваат да има некои дополнителни FPS, но на клиентот мора да му е јасно дека е неопходно да се претпостави повисока цена ако се работи за AMD процесор.

Како контраст во овој однос, може да се смета дека ако клиентот размислува финансиски и сака подобар трошок во однос на цената-услугата, може да претпостави мала разлика во перформансите во активностите на игрите и некои други апликации, од ова Логичката гледна точка ни овозможува да утврдиме дека Ryzen 3000 треба да се избере како најзгодна опција.

Пристапот што беше направен во текот на целата оваа изложба, овозможува да се воспостави критериум помеѓу двојноста на процесорите, било да е тоа Intel или AMD, но тие не се целосно дефинитивни елементи, туку е претставена економската и важна вредност на Intel. во просечен тим од Core i5 10400F, кој многу лесно се натпреварува на релативно слична земја со друга електронска компонента што е токму Ryzen 5 3600.

Што се однесува до гејмерските активности, подоцна ќе биде претставена врвна шема, а потоа и средно ниво за двата типа електронски компоненти, според следново:

Најдобро за игри со висока класа: Intel или AMD

Мора да се земе предвид дека процесорот Intel Core i9-10900K делува како огромен ресурс за гејмерски активности, бидејќи има свои одлични услови, постојат објаснувачки табели кои ја компензираат оваа информација и даваат општ опис поврзан со спецификациите на процесори.разни процесори и кои може да се погледнат преку следново врска

Според овие информации, може да се земе предвид дека спецификациите на различните процесори имаат значително влијание врз активноста на игрите што се користат, на пример, основниот такт за процесорот Intel од 3.70 GHz, импулсот на еден јадро од 5.30 GHz, во споредба со засилувањето на сите јадра со фреквенција од 4.90 GHz, вторите се доста брзи.

Затоа Intel Core i9-109000K има подобри перформанси од друг од типот Ryzen 9 3950X, кој има едно јадро.

Од друга страна, AMD Ryzen 9 3950 X претставува подобра опција во различни области на споредба и затоа конкретно, опремата 3950X има огромна L3 кеш меморија која се состои од 64 MB, со многу адекватни и одлични перформанси со повеќе јадра. и исто така важна предност е тоа што мора да се земе предвид одличната компатибилност со PCIe4.0, поврзана со обезбедувањето 16 јадра и 32 нишки, способни да поддржуваат RAM меморија со поголема брзина.

Во реалноста, неколку игри конкретно ќе ги бараат сите 16 јадра, но вишокот на располагање ќе претставува одличен ресурс во не толку далечна иднина, сето тоа според иновациите и ажурирањата што пазарот сигурно ќе ги претстави.

Како што може да се види, активноста на игрите се покрива многу лесно, дури и до остаток достапен за други активности, таму клиентот може да игра со оваа променлива според расположливиот буџет.

Во табелата достапна во врската, може да се види дека AMD Ryzen 9 3900X, односно 3900X, има гејмерски процесор кој се покажува како исклучителен и со своите индивидуални карактеристики станува многу важна алтернатива и може да биде работи соодветно со Intel Core i9-10900K според репер тестовите.

Може да се заклучи и дека 3950X во споредба со 3900X, тука има разлика што носи одлични перформанси со повеќе јадра, многу блиску до тестови со една нишка, а сепак е способен да го надмине Intel Core i9-9900K како негов процесор во игрите се подобри од претходниот уред.

Најдобро за играње од средно ниво: Intel или AMD

На ова ниво, процесорот што треба да се земе предвид за игри може да биде врамен со Intel Core i5-10600K како и AMD Ryzen 5 3600X, тие се всушност два одлични тима кои во областа на игри оставаат одлични дивиденди за корисникот кој е расеан од оваа активност.

Може да се види дека тие доаѓаат од второто ниво, но во секој случај на соодветни процесори, односно i5-10600K и Ryzen 5 3600K, и двата за возврат имаат одлично влијание врз овој вид активност како што може да се види во соодветната табела според оваа друга врска 

Понекогаш се случуваат куриозитети со овие компјутери кои привлекуваат внимание, на пример, процесорот има прилично голема брзина на часовникот од i5-10600K, но Ryzen 5 3600X е во слична позиција во бенчмарковите со едно јадро.

Процесорите на AMD, во овој случај, исто така го надминуваат моделот на Intel во овие тестови, но од типот на повеќе јадра, ова станува дополнителна предност за AMD.

Истото се случува и во процесорот за игри на највисоко ниво, бидејќи AMD Ryzen 5 3600X има многу предности во однос на својот противник, Intel 3600K, со кешовите L2 и L3, исто така со повисоки вредности, а исто така работи и со многу повеќе RAM. брзо а од друга страна има малку помал TDP и цената е многу достапна.

На читателот му се препорачува да ги посети следните линкови:

Подобро сајтови за преземање игри во линија

Најдобри слушалки за игри за купување (мислења)


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Блог на Actualidad
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.