Претворете хард диск во динамичен диск Што правите?

Кога имате инсталирани неколку хард дискови на компјутер, неговото складирање може да се прошири, за ова мора претворање во динамичен диск, овој напис го објаснува целиот овој процес.

претворање во динамичен диск-2

Засилете го складирањето

Претворете во динамичен диск

На компјутер можете да имате хард дискови за да имате можност да ја претворите единицата за складирање на опремата во динамичен диск. Може да се направи на еден уред или на сите уреди истовремено; Овој процес не бара специфичен основен модел на диск или специфичен модел, бидејќи оваа постапка вклучува логичка структура на уредот.

Тоа не влијае на физичката структура на хард дискот поради фактот што се прави модификација во неговите системи за претворање на соодветната единица за складирање во динамичен диск. Генерално се применува кога сакате да извршите проширување и поделба во единицата за складирање, давајќи the на опремата поголем капацитет при размена на податоци и примена на програми.

Хард дисковите што ги имате на компјутер може да бидат HDD или дури и SSD, без разлика што се, можете да продолжите со постапката за конверзија во динамичен диск. Оваа операција е важна за да имате резервна копија од сите важни податоци и датотеки за да имате резервна копија од основните информации што се зачувани на компјутерот.

Првото нешто што треба да направите за да се претвори во динамичен диск е да имате корисник кој ги има соодветните администраторски дозволи и кој исто така е во групата Оператори на резервни копии. Мора да се земе предвид и оперативниот систем на компјутерот, иако овој процес може да се направи од Windows 2000, мора да се внимава овој интерфејс да ја овозможи оваа конверзија.

Постапка

Постапката за претворање во динамичен диск се состои од графички метод кој има за цел да ја направи оваа единица за складирање поинтуитивна и во исто време повеќе визуелна. Исто така, имате можност да користите Diskpart, бидејќи ова може да се примени во команден режим за да се исполни соодветната постапка за претворање на сите хард дискови во динамичен диск.

Првото нешто што треба да се направи во оваа постапка е да кликнете со десното копче на копчето за старт што го има оперативниот систем Виндоус, со ова се прикажува мени кое има сива позадина каде се прикажуваат серија опции, па Оној што вели дека „Управување со дискови“ мора да се лоцира за да продолжи со конверзија на единицата за складирање.

Можете да го прикажете случајот во кој имате хард диск со капацитет од 100 GB и друг од 50 GB каде што се зачувани сите датотеки и документи, заедно со друг хард диск во кој имате инсталација на оперативниот систем на компјутерот, како и има секоја од партициите на единицата за складирање, кои се користат за обновување на разни податоци и информации.

Откако ќе треба да го изберете хард дискот што сакате да го претворите во динамичен диск, исто така можете да изберете повеќе од една единица за складирање, во зависност од количината што сакате да ја трансформирате, тоа зависи од интересот на корисникот. Потоа мора да ја лоцирате опцијата што вели „конвертирај во динамичен диск“, кога ќе кликнете на него, се прикажува прозорец со различни опции за избор.

Меѓу оние опции прикажани во прозорецот, треба да ги изберете единиците за складирање што ќе учествуваат во оваа оперативна постапка, на ист начин мора да ги изберете партициите на системот што е вклучен во операцијата. Важен детал е дека нема да се губат датотеки или важни податоци складирани на хард дисковите, но сепак се препорачува да направите резервна копија.

Со ова, мора да продолжите да ги потврдувате измените и соодветните промени што се применуваат на единицата за складирање, така што мора да ја изберете опцијата „Да“ што се прикажува во нов прозорец што се прикажува на екранот. Кога ќе се потврди, оперативниот систем лоциран во првата соодветна активна партиција ќе може да се подигне.

Ова е затоа што може да има повеќе од еден оперативен систем во различни количини на складирање, компјутерскиот систем е одговорен за воспоставување на управување ако има повеќе од еден оперативен систем, така што ви дава можност да изберете кој сакате да ја стартувате опремата со.

На овој начин хард дисковите што се применуваа во процесот на претворање во динамичен диск ќе добијат зелен тон, на овој начин се идентификува дека тие веќе не се било кој хард диск, туку сега се динамични, сега може да имате поголем менаџмент пред секоја измена што сакате да ја направите на оваа единица за складирање; исто така, имате опција да направите огледало на овој уред.

Совет што е даден во оваа постапка е да не го применувате на хард дискот каде што е зачуван оперативниот систем, се додека има повеќе од една мемориска единица или неколку партиции. Ова за да не се смени интерфејсот на уредот и да се задржи контролата врз него, бидејќи може да настане грешка при стартување на опремата.

Ако сакате вашиот компјутер да може правилно да го подигне вашиот оперативен систем без да прикаже неуспех, тогаш се препорачува да ја прочитате статијата на Конфигурација на хард диск.

претворање во динамичен диск-

Предност

Предноста да се стане динамичен диск е тоа што секоја од партициите што се направени во системот ќе го зголеми својот волумен, приклучувајќи се на одреден хард диск, со што ќе го зголеми нивото на капацитет за складирање. Истражувачот на системски датотеки врши читање што му овозможува да го согледа новиот погон создаден за да ги зголеми перформансите на компјутерот.

Една од придобивките на динамичниот хард диск е тоа што има можност да создаде голем број партиции, по потреба на корисникот, достигнувајќи до 128 тома во складирање, така што има поголема организација во складирањето на податоци и датотеки на компјутер.

Кога имате нормален хард диск, имате само можност да креирате четири партиции, ограничувајќи го корисникот во управувањето со меморијата, но како што споменавме погоре, динамичниот диск може да има многу партиции за да можете да го означите системот каде што сакате да чува. конкретни информации за еден од томовите создадени на уредот.

Општо земено, кога имате единица за складирање со висок капацитет, се препорачува да се претвори во динамичен диск, за да може корисникот да управува со податоците зачувани на опремата, така што има одредена локација за секоја датотека соодветно; Заедно со ова, имате можност да го модифицирате дискот онолку пати колку што е потребно.

Процесот на пресликување може да се примени на динамичниот диск, така што може да се добие копија или резервна копија на сите податоци што се зачувани на хард диск или на одредена партиција. Предноста на овие дејства на единицата за складирање е дека веројатноста за грешка или неуспех во системот на хард дискот е намалена.

претворање во динамичен диск-

Недостатоци

И покрај сите предности за претворање на хард дисковите на компјутерот во динамичен диск, има и голем број недостатоци при извршување на оваа постапка, главната е нејзината компатибилност, бидејќи тие претставуваат проблеми во лаптопите поради интерфејсот што тие се конституирани.

На ист начин, динамичните хард дискови не можат да се креираат во складишни единици со систем FireWire или USB интерфејс, тоа е затоа што операцијата што треба да се примени бара специфични алгоритми и параметри, кои не се достапни и се создаваат серија грешки во единица за складирање и во оперативниот систем, влијаејќи на компјутерот и на неговите перформанси и на неговите апликации.

За да одредите дали има проблеми со компатибилноста при создавањето на динамичен диск, се препорачува да се направи проверка на дисковите што ги имате на компјутерот, за ова мора да се наоѓа администраторот на единиците за складирање на компјутерот; Преку оваа алатка, системот продолжува да спроведува анализа за да ги потврди можностите за користење на конверзијата.

Исто така, се прикажува мени со полето "Динамички диск" ако е овозможено, се покажува дека имате опција да ги претворите партициите што го сочинуваат системот и хард дисковите што се достапни како единици за складирање во динамичен диск. Друг недостаток на оваа операција е тоа што не може да се изврши на кој било оперативен систем.

Оперативните системи што не можат да се конвертираат се во Windows 2000, не во Windows XP, па дури и во Windows сервер 2003, ова е затоа што има интерфејс што не е компатибилен во овој процес; Затоа, се препорачува да се земе предвид системот презентиран од компјутерот за да се избегнат грешки што се случуваат во опремата.

Конечно, мора да се земе предвид дека при трансформација на складишните единици, компјутерот не може да има хард диск со оперативен систем, бидејќи ако конверзијата продолжи, може да настане неуспех при стартување на опремата. Што е многу важно е да имате знаење за сите компоненти и систем што се присутни во машината.

Ако сакате да знаете кои се најчестите дефекти што се појавуваат на хард диск, тогаш поканети сте да ја видите статијата на Грешки на хард диск, каде што се објаснети можните причини и решенија што можат да се применат.

Комбинирајте хард диск со динамичен

Кога ќе заврши процесот на претворање на соодветната единица за складирање во динамичен диск, можно е да се приклучите на друг хард диск; Ова овозможува да се зголеми капацитетот на уредот, а исто така и на оперативниот систем на компјутерот, што пак ги зголемува неговите перформанси при извршување на разни апликации.

За ова, потребно е единицата за складирање што ќе се прикачи на динамичниот диск да биде во статус на „Не е доделено“, така што ќе се воспостави формат што овозможува соединување, идентификувано со црна боја, за Што продолжува со десен клик со глувчето на хард дискот на кој сакате да се придружите, се прикажува листа со опции и се избира онаа што вели „Избриши јачина на звук“.

Кога го ставате статусот не е доделен на соодветниот волумен, мора да се земе предвид дека овој процес ќе ги елиминира податоците и датотеките зачувани на тој хард диск, па ако сакате да чувате резервна копија, треба да се направи за да имате резервна копија од сите информации зачувани на тој диск.

Потоа треба да отидете на динамичниот диск што беше создаден на почетокот на оваа операција објаснет во претходниот дел, треба да го изберете зелениот простор со десен клик на глувчето, ова прикажува некои опции каде што мора да ја изберете онаа што вели "Продолжи ја јачината на звукот"; ова отвора прозорец волшебник во кој автоматски се извршува од системот.

Потоа го покажува просторот што е достапен на хард дискот што беше ставен во состојба на нераспределба, треба да кликнете на полето што вели „Достапно“, со ова мора да притиснете таму каде што пишува „Додај“; За да го завршите овој волшебник извршен од системот, кликнете на копчето што вели „Следно“, што овозможува спојување на единиците за складирање.

Кога оваа постапка е завршена, може да се види дека хард дисковите покажуваат различна состојба идентификувана со виолетова боја, тие исто така имаат етикета со исто име. Хард дисковите повеќе не се прикажуваат на посебен начин, туку заедно нудат поголем капацитет за складирање во уредот.

Создадете партиција на динамичен хард диск

Опција или функција што компјутерот ја обезбедува во процесот на претворање во динамичен диск е дека може да се воспостави нова партиција на мемориската единица. За ова, треба да ја изберете опцијата за јачина на звук, кликнете со десното копче со глувчето и се прикажуваат серија опции од кои корисникот треба да избере.

Меѓу овие опции постои една што вели „Намали ја јачината на звукот“, која се состои од создавање нов простор на дискот, но со статус на „Нераспределен“; во ова можете да извршите акција за пресликување каде што се зачувани сите податоци што се зачувани во уредот, за ова само треба да кликнете со десното копче на партицијата и да изберете "Додај пресликување", со ова имате нова партиција.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Блог на Actualidad
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.